Facebook Pixel
Kürtaj işleminin vakum tekniğiyle nasıl yapıldığı, sonrasında nelere dikkat edilmesi gerektiği hakkında doktorlarımızın bilgi verdiği yazıları ve video anlatımları inceleyerek, kürtaj hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
KÜRTAJ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

KÜRTAJ HAKKINDA GENEL BİLGİLER

Genel anlamda istenmeyen gebeliği sonlandırmak amacıyla yapılan cerrahi bir müdahale kürtaj olarak adlandırılır açıklaması kürtaj nedir sorusuna verilecek en doğru cevap olmaktadır. Kürtaj kelime olarak kazıma anlamına gelmekte, gebeliği sonlandırmanın dışında rahim içinden doku alınması amacıyla da bu işlem yapılmaktadır. Bu cerrahi müdahale günümüzde en sık yapılan cerrahi işlemlerin başında gelmektedir. Psikolojik yönden düşünüldüğünde gebeliğin sonlandırılmasına karar verilmesi çok kolay değildir. Ancak cerrahi müdahale olarak düşünüldüğünde günümüzde teknolojinin ilerlemesi, yeni ve pratik cerrahi aletlerle vakum tekniğinin kullanılması ve anestezi ilaçlarındaki gelişmeye bağlı olarak muayenehane şartlarında 3-5 dakika gibi kısa sürede ve güvenli bir şekilde yapılabilen, işlemden sonra hastanın hemen normal yaşantısına geri dönebildiği vakumlu kürtaj olarak adlandırılan cerrahi bir işlemdir. Kürtaj işlemi uzman bir doktor tarafından steril aletlerle , hijyenik bir ortamda vakum yöntemiyle yapıldığı taktirde daha sonraki dönemde hasta açısından bir probleme neden olmayacağı gibi, sonrasında tekrar gebe kalmaya bir engel teşkil etmez.

Kürtaj ve Yasal Konular

Kürtaj ve Yasal Konular

Ülkemizde gebeliklerin sonlandırılması ile ilgili 1983 tarihli Nüfus Planlaması Hakkında Kanun (NPK) ve 2004 tarihli Türk Ceza Kanunu (TCK) ile kürtaj yasal süresi düzenlenmiştir. Bu kanunlara göre isteğe bağlı gebelik sonlandırma da yasal sınır gebeliğin 10. haftasına kadardır. 1983 tarihli Nüfus Planlaması Hakkında Kanuna ( kürtaj yasası )göre 10. haftaya kadar olan gebeliklerde herhangi bir şart aranmaksızın, doğrudan kürtaja imkan tanınmıştır. Eğer bebekte sakatlık v.s. söz konusu ise veya bebeğin kalp atışları gözlenmiyor ise yaşam sınırı olan 24. haftaya kadar kürtaj olunabilir. 18 yaşından büyük ve bekar bir bayan hamileliğinin 10. haftasına kadar kendi rızasıyla kürtaj olabilir. 18 yaşından küçükler için ebeveynlerin , 18 yaşından büyük evli bayanlar içinse yine gebeliğin 10. haftası geçirilmemek kaydıyla eş rızası zaruridir.

Makalenin Yazarı: Jin. Op. Dr. Korkut Arslan

YASAL UYARI

Bu sitede yer alan bilgiler, kişileri bilgilendirmek amacıyla hazırlanmış olup, hiç bir şekilde hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılamazlar. Sitemiz Sağlık Bakanlığı 15/2/2008 tarih ve 26788 numaralı yönetmeliği 29. maddesine göre sunduğumuz hizmet ile ilgili konularda bilgilendirme amaçlı tanıtım ve ilan kapsamında hazırlanmıştır.

Gizlilik İlkesi

Dr. Korkut Arslan İletişimBİZE ULAŞIN